JAK SE ZBAVIT VODNÍHO KAMENE V KUCHYNI

Skvrny na kuchyňském dřezu, ošklivé fleky na kohoutku. Přinášíme Vám profesionální tipy a kroky přímo od úklidových firem. Voda z vodovodu zanechává v domácnosti nevzhledné usazeniny vodního kamene. Zmizí pomocí dvou domácích prostředků. O jaké jde? Přeci o ocet a kyselinu citronovou!

Ať už v rychlovarné konvici nebo na baterii, všude tam, kde se odpařuje voda, se v domácnosti tvoří vodní kámen. Vždyť vodní kámen je přirozenou součástí vody z kohoutku. V závislosti na zeměpisném původu obsahuje více nebo méně vápna a označuje se jako tvrdý, středně tvrdý nebo měkký. Zatímco lidské tělo dokáže mnohé minerály obsažené v tvrdé pitné vodě dobře využívat, na spotřebičích a vodovodních kohoutcích se tvoří nepěkné usazeniny.

Jaké domácí prostředky pomáhají proti vodnímu kameni?

Ocet a kyselina citronová. Důvod je jednoduchý. Kyseliny rozpouštějí vodní kámen, který lze následně setřít. Oba prostředky mají své výhody i nevýhody, které je třeba při jejich používání zohlednit.

Ocet

U dřezu nebo na přechodu od dřezu ke kohoutku pomáhá kuchyňská utěrka namočená v octu. Ocet je vhodný k odstraňování vodního kamene za horka, například z varných konvic. Za tímto účelem svařte ocet smíchaný s trochou vody. Nechte ji krátce odmočit a důkladně opláchněte. Kromě octa nabízí obchod také octovou esenci. Obsahuje až 25 % kyseliny a může být odpovídajícím způsobem zředěn.

Ocet má však několik nevýhod

Jednou z nevýhod octa je, že kyselina může napadnout a zničit gumové a plastové díly, například těsnění. Moderní kávovary a podobně složité spotřebiče by se neměly odvápňovat octem. Obvykle tenká chromová vrstva armatur, jako jsou vodovodní baterie, může také utrpět. Kromě toho je pro mnoho lidí štiplavý zápach octa nepříjemný. Při vaření octa vznikají žíravé výpary, které by se neměly vdechovat. Proto místnost dobře větrejte. Všechny spotřebiče a povrchy, které byly odvápněny octem, je třeba poté důkladně opláchnout vodou.

Kyselina citronová jako prášek nebo kapalina

Nejen citrony obsahují stejnojmennou kyselinu. Kyselina citronová se nachází nejen v citrusových plodech, ale v mnoha druzích ovoce. Přírodní citronová šťáva obsahuje asi šest až osm procent kyseliny. K odstraňování vodního kamene se obvykle používá čistá kyselina citronová. V obchodech je k dostání jako bílý prášek nebo tekutina. Prášek rozpustíme ve vodě; doporučené dávkování je uvedeno na obalu. V zásadě není rozdíl mezi použitím kyseliny citronové a octa. Kyselina citronová by se však neměla zahřívat, jinak vzniká citrát vápenatý, tvrdá, ve vodě nerozpustná látka, která se usazuje podobně jako vápno. Tímto způsobem se mohou ucpat tenké trubky – například v kávovarech.

Na rozdíl od octa kyselina citronová nevytváří nepříjemný zápach, ale ani nevoní po citronu. Nenapadá pryž a plasty, a proto se používá mnoha způsoby. V případě odolného vodního kamene může být doba působení několik hodin. Totéž platí pro kyselinu citronovou. Důkladně ji opláchněte čistou vodou. U lehkých kalcifikací již pomáhá použití přírodní citronové šťávy. Vymačkejte citron a šťávu přelijte přes jemné sítko nebo kávový filtr.

Nezapomeňte chránit své ruce a oči

Pokud chcete čistit povrchy octem nebo kyselinou citronovou, měli byste nejprve vyzkoušet nenápadnou oblast, abyste zjistili, zda je materiál odolný vůči kyselinám. Povrchy z přírodního kamene a mramoru reagují citlivě. Ocet není kompatibilní s mědí a hliníkem. Pokud vaše ruce přijdou do styku s čisticí vodou, je vhodné používat gumové rukavice. Kyseliny se totiž nesmí dostat do očí.

Skvrnám od vodního kamene lze mimochodem předejít, pokud skvrny od vody – například na dřezu – vždy setřete suchým hadříkem.